Fashion

Cum îmbrăcăm copiii primăvara?

3 May 2019

“Într-o primăvară am numărat 136 de stări diferite ale vremii pe parcursul a 24 de ore.” spunea Mark Twain.

Ce-i drept, primăvara este cu adevărat un anotimp schimbător și imprevizibil. Dimineața sunt 3°C, iar la prânz 20°C. Dimineața plouă cu găleata, iar la prânz strălucește soarele. 🤦 Când se pregătește Emma pentru grădiniță, nici nu știu ce să-i sugerez, dacă e ok cu rochiță și pantofi, sau e cazul să-și ia ceva mai gros la picioare. Dar am găsit câteva trucuri pentru vremea aceasta dificilă de tranzit, trucuri ce nu presupun schimburi sau bagaje de haine după micii exploratori.

Atenție la materialul hainelor

Materialul este cel mai important factor din ecuație. Fetele au și haine din materiale sintetice, în special rochițe (sunt fetițe și vor puține paiete, voaluri și dantele în viața lor, nu le condamn 😄) dar 90% din hainele lor sunt din materiale naturale, fire vegetale (bumbac, muselină, in) sau animale (lână merinos, fiartă, fleece, alpaca și mătase). Și asta nu din mofturi sau vanitate, ci pentru că experiența cu ele ne-a demonstrat de fiecare dată că este mai SĂNĂTOS, mai PRACTIC și mai IEFTIN să investești în haine de calitate, atenție, din punct de vedere al materialelor, nu al brand-urilor.

Un dres de lână va fi întotdeauna mai călduros decât unul din vâscoză care aparent, are aceeași densitate ca cel din lână. În plus, când se udă, lâna rămâne CALDĂ, în timp ce în vâscoză îngheți instant dacă ai dat de o baltă. În același timp, lâna se usucă foarte repede, iar hainele de lână tratate cu lanolină devin impermeabile, deci picurii de apă pot fi pur și simplu scuturați de pe dresuri, body-uri, etc.

Lâna absoarbe transpirația și o evaporă muuult mai repede. Lâna ține cald în zilele reci de primăvară și devine răcoroasă când e prea cald. Emma e cea mai fericită și ‘uscată’ în tricourile din lână, mătase și bumbac de la Cosilana. Are 4 tricouri în culori diferite și plănuiesc să-i mai iau vreo 2, cel puțin, mai ales că a început să le împrumute și Anna. Sunt geniale! Extrem de fine și comode. Mă bucur și de protecția UV sporită care este 30+, iar eu care sunt alergică la soare (da, există așa ceva, din păcate) dar iubitoare a timpului petrecut afară, caut să combin cât pot de bine utilul cu plăcutul și când vine vorba de protecția copiilor.

Un alt material absolut indispensabil pentru primăvară este muselina dublă din bumbac organic. Vai. Poudre Organic m-a terminat anul acesta. Și pe mine, și pe copii. Emma îmbrățișează de fiecare dată bluza din muselină înainte să o îmbrace, pur și simplu o adoră. Și fiind material dublu, este călduros dar și respiră foarte bine în același timp. Iar culorile sunt… 💛

Mătasea este și ea mult mai călduroasă decât materialele sintetice și asta am experimentat pe pielea mea. Am o rochie de la Minimalisma din mătase și este fără cusături, perfectă pe sub rochiile prea subțiri, dar pe care mi-e dor să le port. Mătasea poate absorbi apa până la 30% din greutatea ei fără a se simți umezeala, deci e perfectă și în zilele calde. Ca și lâna, mătasea are proprietăți de termoreglare, lucru care face hainele din lână și mătase perfecte pentru primăvară.

Șosetele lungi din lână

Emma a avut o perioadă în care purta doar șosete lungi. Nu-i plăcea deloc să simtă frigul pe sub pantaloni. Avea doar o pereche de lână și câteva de bumbac, dar evident, o prefera pe cea de lână. În plus, cele de bumbac erau negre pe talpă după 3 ture prin casă, dar cele de lână arătau impecabil și după 3 zile de frecat gresia cu ele, pentru că lâna nu reține murdăria. Așa că, a subțiat maxim materialul la degete și călcâi, până am reușit să-i suplimentez coșul cu șosete lungi de lână. Dar pentru că poartă pantaloni doar de 2 ori pe lună, când vrea să fie ca doamna de la grădiniță și în rest doar rochițe și fustițe 👸, șosetele lungi sunt mega folositoare dar și trendy în același timp, purtate peste dresuri dimineața și date jos la prânz sau în interior. Așa are picioarele calde când sunt 3°C afară și nu moare de cald la grădiniță.

Fără geci voluminoase și grele

Of, gecile care pot fi numite și micile saune portabile… Nu le mai cumpărați. Vă rog. Țin cald, e adevărat, dar în același timp țin și umiditatea lipită de copilaș pentru că nu respiră. Deci copilașul se încinge, transpiră, dă geaca jos, dar rămâne ud și mai și cară o haină de două ori cât el. Sună cunoscut, nu?

Pentru noi, cea mai bună alternativă la geaca sintetică este jacheta fleece din lână merinos de la Cosilana care poate fi purtată cel puțin 2 ani consecutivi pentru că are manșete lungi, e foarte comodă, ușor de îmbrăcat și în plus, e foarte ieftină pentru o jachetă de lână! În perioada asta fetele poartă jacheta fleece peste o bluză sau body subțire, poate blend de lână cu mătase și bumbac. Este foarte ușoară, deci ușor de transportat pentru piticii care merg la grădiniță. Emma preferă uneori cardiganul tricotat Joha, tot din lână merinos, care este și mai ușor și mai călduros decât pare.

Eșarfele din muselină

Poudre Organic strikes again. Alt obiect pe care Emma îl îmbrățișează înainte să-l pună la gât și nici nu știe că e același brand ca bluza ei preferată… Asta spune multe 😊 Eșarfele din muselină dublă au iepurași și floricele mici pe ele, sunt absolut adorabile. Mă fac să mă gândesc la o ediție veche a cărții The Tale of Peter Rabbit, parcă sunt din poveste. Uneori, dacă e frig, poartă eșarfa pe post de batic și nu e ceva mai dulce decât o fetiță creață cu șosete lungi, sarafan și batic în nuanțe pământii. Cel puțin pentru mama ei 🙆

Sursa noastră pentru toate acestea hăinuțe este și va fi întotdeauna HipHip.ro pentru că nu este doar un furnizor de haine din materiale naturale, HipHip este de fapt o comunitate de oameni, de familii, care trăiesc după anumite principii și care au anumite valori: respectul pentru natură și pentru oameni, dragostea pentru familie, babywearing și slow parenting care, printre altele, se referă la încurajarea copiilor să descopere lumea în ritmul lor și să se joace cât mai mult afară, principii tare dragi și nouă personal.

Vă încurajez să îi descoperiți și voi, sunt o resursă extraordinară pentru părinții din Romania și nu mă refer numai la haine. 💛

 

 

Shop the look

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply