Fashion

Moda anilor ’40 & Al II-lea Război Mondial – inspirația mea de azi

30 April 2018

Stilul vestimentar nu este dictat numai de marile case de modă din lume, ci evident, în primul rând de economia globală, evenimente și tendinţe sociale ale momentului respectiv. Al II-lea Război Mondial a avut un impact imens asupra modei și a stilului vestimentar din acea perioadă, cu urmări până în ziua de astăzi. Fără să discutăm despre suferința întregii omeniri și perioada neagră prin care au trecut cei afectați de război, pentru că nu e locul și nici momentul, aș vrea să vedem cum a fost afectată moda în al II-lea Război Mondial și cum ne putem inspira astăzi din elementele vestimentare ale anilor ’40.

Toată materia primă a fost raționalizată, armata având nevoie de nylon şi lână pentru uniforme, iar mătasea japoneză a fost interzisă în USA după atacul de la Pearl Harbor. Un nou material sintetic, o mătase artificială apărută în anii ’30, ieftină și în cantitate limitată, a fost cel mai folosit material în confecționarea hainelor pentru femei. În acea perioadă au apărut salopetele, gandite în mod special pentru momentele de criză în care femeile trebuiau să se adăpostească rapid când sunau sirenele în timpul nopții. Hainele de zi erau formate din două piese, fustă și sacou cambrat. Iar pentru că bărbații erau plecați la război, femeile le-au luat locul în fabrici, munca grea fiind dintr-o dată responsabilitatea lor. Astfel au aparut rochiile până la genunchi extrem de simple, cu guler, nasturi în față și cordon în talie. Erau ușor de îmbrăcat, comode și practice, dar în același timp modeste. Opulența nu-și mai avea locul în acea perioadă, rochiile de seară, perlele și stralucirea au dispărut aproape complet. Dar foarte interesant este că femeile au găsit modalități de a rămâne feminine și elegante, chiar și în acele vremuri dificile. Din imaginea lor nu lipsea părul ondulat, rujul roșu și o linie fină trasată subțire cu creionul de ochi.

Pentru că nu îmi place opulența, pentru că sunt o persoană melancolică și prefer lucrurile modeste dar frumoase, cu istorie și caracter, mă regăsesc extraordinar de mult în stilul vestimentar al anilor ’40.

Ținuta mea e inspirată din viața femeii care a rămas acasă în perioada războiului, din viața femeii care muncea în fabrică și alerga întotdeauna pe stradă, sperând că nu va suna sirena din nou, că nu vor mai trece avioane și că soțul ei e bine pe front.

 

Nu vreau să vă întristez, mulți dintre voi probabil aveți în minte imagini inundate de suferință legate acea perioadă. Vreau doar să vă reamintesc faptul că și hainele pe care le purtăm vorbesc. Vorbesc despre ceea ce apreciem, ceea ce iubim, de nivelul nostru moral și sentimental. Vorbesc la un moment dat de ceea ce ne preocupă, de ceea ce facem zilnic și ceea ce suntem.

Trăim vremuri ușoare, cu toate problemele politice pe urma carora suferim sub o formă sau alta. Vreau doar să vă încurajez să vă bucurați de prezent. Să nu vă legați de lucrurile materiale, ci investiți în pacea si fericirea voastră. Știți că vreau să trăiesc o viață minimalistă (am mai scris despre asta și aici), vreau să nu îmi umplu viața de obiecte inutile, fără valoare, vreau să mă rup de stresul lucrurilor materiale. Dar ceea ce am și ceea ce port vreau să mă reprezinte și să îmi ofere satisfacție.

Printre altele, războiul ne-a învățat că azi avem mult, mâine poate nu mai avem nimic. Azi suntem, mâine nu știm. Să învățăm atât din istoria omenirii, cât și a noastră personală. Să trăim din plin prezentul, inspirându-ne din trecut.

 

 

 

 

Pălărie – Magazinul de pălării

Rochie -Poema

Pantofi – Zara

Curea – vintage

 

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply